Парламент Нідерландів проголосував за скасування закону про референдум, який блокував асоціацію України з ЄС

22 Лютого 2018 22:11

Нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, через який в 2016 році було заблоковано Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання “NOS” Зазначається, що 76 депутатів з коаліційних фракцій проголосували за законопроект, який регулює скасування чинного закону. Його подала міністр внутрішніх справ Кайса Оллонгрен. Проти проголосували 69 опозиційних депутатів. Читайте також Закон про ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС опублікували в Нідерландах Згідно з повідомленням, в ході дебатів стало зрозуміло, що “жодна з опозиційних партій не згодна з тим, як уряд хоче позбутися закону про референдум”. Так, кілька опозиційних партій заявили, що спочатку хотіли побачити альтернативу, і вони не розуміють, чому Оллонгрен не дочекалася оцінки консультативного референдуму.

Зауважується, що через кілька тижнів закон про скасування буде розглянуто в Сенаті (Верхня палата парламенту), де урядові партії теж мають сильну більшість. Як повідомляв УНІАН, 14 червня 2017 року у Нідерландах було опубліковано закон про ратифікацію Угоди про асоціацію Україна – ЄС, який 1 червня було підписано королем Віллем-Александром і 13 червня підписано у Міністерстві юстиції країни.

Потім 15 грудня 2016 року на саміті ЄС лідери Євросоюзу погодилися з пропозиціями прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, які були спрямовані на розблокування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що була призупинена через негативний результат референдуму в Нідерландах.

Пропозиції Нідерландів були оформлені у вигляду додатку до Угоди. 30 травня 2017 року у Нідерландах було схвалено законопроект про набуття чинності закону від 8 липня 2015 року про схвалення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 12 червня 2017 року голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що Угода про асоціацію з ЄС остаточно стане чинною 1 вересня.

1 вересня 2017 року остаточно набула чинності Угода про асоціацію в частині поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною з Європейським Союзом.

Джерело: https://www.unian.ua