На межі фантастики: вчені змогли зберегти життя мозку поза тілом

4 Травня 2018 10:30

Життя мозку поза тілом

Нейровчені з Єльського університету провели серію експериментів, в ході яких їм вдалося підтримувати життя мозку свиней до 36 годин після смерті тварин.

Про це повідомляє MIT Technology Review. У лабораторії мозок тварин “воскрешали” за допомогою складної системи насосів і запасів крові, насиченої киснем. Орган існував окремо від тіла: мільйони клітин залишалися здоровими і активними.

Цілком ймовірно, що цей же метод спрацює і на приматах. Однак невідомо, чи збережеться при цьому свідомість, тобто чи зможе такий мозок думати. Швидше за все, стан буде подібним комі,
– зазначив Стів Хайман, психіатр-дослідник з американського Інституту Броуд, який консультував авторів експерименту.

Якщо вчені коли-небудь ризикнуть випробувати технологію на людях, то зіткнуться з безліччю етичних і юридичних питань. Що відбувається в мозку, позбавленому зв’язку із зовнішнім світом? Що залишиться від особистості, чи можливо зберегти спогади? Якими правами буде володіти мозок окремо від тіла?

Дослідження мозку
Дослідження мозку

“Люди схвильовані. Ми повинні бути обережні з цією ейфорією”, – сказав виданню один з консультантів національних інститутів охорони здоров’я США, який побажав зберегти анонімність.