Захист дітей від сексуальних зловживань

8 Травня 2018 11:00

В Україні вступив в силу закон № 2334-VIII «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації». Документ набув чинності 18 квітня, в день офіційної публікації.

Законом передбачені зміни до статті 155 Кримінального кодексу України, якими криміналізуються добровільні статеві зносини з особою, яка не досягла 16-річного віку, вчинені повнолітньою особою. За це передбачається відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк. А якщо те саме зробив близький родич неповнолітнього – передбачено позбавлення волі на строк 5-8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Створення або утримання місць розпусти, а також звідництво для розпусти із залученням малолітньої особи каратиметься позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття, що відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини, а також не виникає потреби в обов’язковому проведенні судово-медичної експертизи для встановлення статевої зрілості потерпілої особи, що суттєво полегшує процес кваліфікації та доказування цього злочину.

Крім того, використання запропонованого у Законі вікового критерію та відмова від вживання терміна «статева зрілість» різко знизить ймовірність об’єктивного ставлення у провину, оскільки суб’єктивна сторона цього складу злочину вимагає від винного усвідомлення, що потерпіла особа не досягла статевої зрілості.

Інформує Людмила ПИЛИПІВ
провідний спеціаліст систематизації законодавства,
правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів,
правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області