На прилавках магазинів та ринків з’явилась рання полуниця. Продають ягоди різного розміру та відтінку. Покупці здебільшого звертають увагу на велику і яскраво червону полуницю. Та чи корисно таку вживати? І які можуть бути наслідки для здоров’я , якщо з’їсти ягоди з перевищеною кількістю нітратів?
Журналісти Буковини придбали два зразки полуниці – на ринку та у супермаркеті. Аби з’ясувати чи допустима у них кількість нітратів , вирушили у лабораторію.
Анастасія Веренка, лаборант: « Проведено дослідження на нітрати полуниці , норма яких 60 міліграм на кілограм. Вміст нітратів у цих зразках не перевищує норму, 37 міліграм у середньому».
Наталія Костіна , лікар-інфекціоніст : « Є ризики захворювання кишкових інфекцій. У людей починається озноб, висока температура , блювання, пронос. Інколи виникають алергічні реакції на вживання ранньої полуниці».
Лікар Наталія Костіна каже, полуницю перед вживанням слід ретельно промивати, це дасть змогу зменшити кількість нітратів і вберегтися від отруєння.