Невідома Буковина: тріщини в Протятому Камінні утворили люди

18 Травня 2018 09:48

Невідома Буковина: тріщини в Протятому Камінні утворили люди

Грунтова дорога, що йде на південь від перевалу Німчич на Буковині, через п’ять кілометрів приводить до урочища Протяте Каміння, площа якого становить два гектари.

– Це нагромадження кам’яних брил, що розкидані серед лісів, – геологічна пам’ятка природи, яка лежить на невисокому гірському хребті в межиріччі річок Виженки і Смугарів, – розповів дослідник-краєзнавець Михайло Григоряк. – Час, сонце, вітер, перепади температури перетворили скали пісковиків у гігантів, котрі своїми формами нагадують фантастичних персонажів казок і легенд.

Існує легенда, що тріщини в скелях Протятого Каміння утворили місцеві мешканці, щоб пробивати собі дорогу.

– Ці скелі розбиті тріщинами (протяті, тобто пробиті) і по них утворено чимало порожнин різних розмірів: від одного до десяти метрів, – розповідає краєзнавець. – За легендою, ці тріщини утворилися інакше. Колись давно горяни не мали зручного шляху, щоб спуститися з гір і знайшли досить легкий спосіб – нагрівали у казанах воду і виливали її на скелі. Окріп розмивав піщані породи, внаслідок чого у гірському схилі утворювалися невеликі “протяті” проходи-печери. З того часу це урочище так і називають – Протяте Каміння.

У системі Протятих Каменів вчені виявили і дослідили дві печери: Бермудський трикутник і Скелелазка. Ці скелі стали улюбленим місцем для зйомок екзотичних сцен у багатьох фільмах. “Тут знімали багато епізодів до художніх фільмів “Захар Беркут” та “Білий птах з чорною ознакою”, – зауважує Григоряк.