Київ, нарешті, прозрів: Аеропорт Чернівці пропонують віддати в концесію і побудувати там новий термінал

24 Травня 2018 10:08

ПІДУТЬ ГРОШІ /

Україна надумала передати в концесію всі обласні служби автодоріг в країні. В аеропорту Чернівці планують реконструювати злітно-посадкову смугу за півмільярда гривень, а також в майбутньому побудувати новий термінал. Про це в колонці на порталі ЦТС написав заступник міністра інфраструктури України Віктор Довгань.

За словами чиновника, місцева влада оцінює потенціал зони обслуговування аеропорту в найближчі п’ять років до 500 тис. пасажирів на рік. Тому необхідні нові інвестиції в розвиток повітряної гавані.

“Перше – треба обов’язково залучати нових перевізників, адже тільки одна авіакомпанія МАУ і 1 регулярний рейс в день Чернівці-Київ – це мало для розвитку аеропорту. У цьому і полягає першочергове завдання – капітальна реконструкція злітно-посадкової смуги (орієнтовна вартість – 500 млн грн.) Для забезпечення зльоту-посадки великих Боїнгів і Аербасів. Другим пріоритетом ми виділили будівництво нового терміналу на умовах державно-приватного партнерства. Єдиний реальний вихід – віддати в концесію аеропорт приватному інвестору для його розвитку та ефективного управління “, – написав В. Довгань за підсумками переговорів в Чернівцях з представниками Міністерства транспорту Румунії.

Раніше ЦТС писав, що в пасажирському терміналі аеропорту Чернівці провели ряд робіт для поліпшення обслуговування пасажирів в зоні вильоту. Аеропорт обзавівся сучасними стійками реєстрації пасажирів. З’явилася стрічка здачі багажу, обладнана системою зважування. Для залу очікування закуплено 160 крісел з антивандальною тканиною.

Нагадаємо, що за підсумками 2017 року аеропорт обслужив 48 211 пасажирів. Це в 3,8 рази більше, ніж в 2013 році, коли підприємство досягло історичного максимуму за пасажиропотоком за роки незалежності України. Найбільша кількість пасажирів у 2017 році скористалося внутрішніми рейсами – 40,2 тис. Пасажиропотік на міжнародних напрямках склав всього 7,9 тис. пасажирів. Приріст пасажиропотоку на 280,4% дозволив чернівецькому аеропорту стати лідером за цим показником у 2017 році серед усіх повітряних гаваней України.