Квартирна черга для військовослужбовців: чому чернівецькі військові можуть залишитись без житла?

1 Червня 2018 09:49

Чернівецьких військовослужбовців хочуть зняти з квартирної черги. Тобто, якщо людина була на черзі однією із перших і була мобілізована у зону проведення АТО чи звільнена на пенсію, то вона ризикує втратити своє місце в черзі, або ж взагалі залишитись без квартири. 

Про це заявили на засіданні, де розглянули справи військовослужбовців, що проходять службу в інших містах та перебувають на квартирному обліку у частині в Чернівцях.

За словами членів житлової комісії, питання зняття з черги військовослужбовців та мобілізованих виникло після вибіркової перевірки особових справ деяких осіб, в результаті чого в документах було знайдено «недоліки».

«Військова частина знімає вас з черги у частині А 2582. А ті, хто звільнені з військової служби, мають право стати на чергу у військовому комісаріаті», – заявив голова житлової комісії капітан Пруненко дружинам військових, які прийшли на засідання.

За його словами, згідно з Наказом Міністра оборони №737, ті військові, яких перевели до інших частин, повинні стати на чергу там, де служать. Проте, більшість із тих, хто опинився у переліку не переведені до інших частин, а були мобілізовані чи звільнені через пенсію, інвалідність.

Члени житлової комісії наголошують на тому, що військовослужбовці, в чиїх особових справах знайшли «недоліки», повинні ставати на чергу у військкоматі. Проте, водночас, мова не іде про збереження черги, тож дехто може втратити роки очікування.

«Щоб знайти рішення, треба долучити до цієї справи житлову комісію Чернівецького гарнізону. Якщо впродовж встановленого терміну відповідь не надійде, ви маєте право звертатись до військової прокуратури» – зазначив юрист військової частини.

«Закон читають так, як вигідно тим, хто читає», – обурюються дружини військових.

В законі не йде мова про тих, хто мобілізований, та наразі перебуває у зоні проведення АТО, проте таких військових теж знімають із черги на отримання житла. Тож, чому ніхто не перевіряє місця перебування військових, не ознайомлюється з фактами та законами до кінця? Чому права військовослужбовців та, зокрема, атошників не захищені? Та хто буде приймати остаточне рішення?

Комісія частини з метою зняття відповідальності з себе запропонувала військовим звернутись до Чернівецького гарнізону та вирішити це питання колегіально.

За словами учасників засідання, житлова комісія на рівні гарнізону навіть не хоче збиратись та розглядати це питання, тож військові написали колективне звернення з проханням провести засідання та вирішити чи законні дії частини та чому військові з сім’ями, які захищали нашу країну на Сході, в будь-який момент можуть залишитися без житла.

Наказ Міністра оборони №737 п. 2.16:

Продовження очікуйте згодом…