У Чернівцях на території школи виявили змію

5 Червня 2018 09:18

У Чернівцях на території школи виявили змію

У Чернівцях мешканка району Садгора Ілона виявила змію на подвір’ї школи №38.

Про це вона повідомила кореспонденту molbuk.ua

Жінка розповіла, що на шкільне подвір’я прилізла змія.

“Першим її побачив мій син, що навчається у п’ятому класі. Плазун розміром десь тридцять сантиметрів мав чорно-сіре забарвлення. Я перелякалась. Покликала на допомогу тутешнього мешканця. Він спочатку подумав, що то вуж, але той плазун не такого забарвлення”, – розповіла вона.

Жінка припускає, що плазун переліз із єврейського кладовища:

“Не я одна нарікаю на чистоту кладовища, адже воно у занедбаному стані. Ніхто там не прибирає, а поряд граються діти. Мені ще тут жити, і не хочеться наражати себе і свою сім’ю на небезпеку через плазунів”.

“Найімовірніше, це безнога ящірка веретільниця ламка. Населяє ліси, чагарники, парки тощо. У Чернівцях відомі її знахідки переважно в лісових масивах (Цецино, Садгора, Кемпінг)”, – говорить Назар Смірнов, науковий співробітник відділу природи краєзнавчого музею.

Науковець каже, що цей плазун не отруйний і шкоди людині не несе: “Люди часто плутають їх з мідянками і вбивають. Та цього не потрібно робити вкрай. Це прояв людського невігластва”.

“Керівництво не несе відповідальності за прибирання могил. За законом, їх мають прибирати родичі померлих, або ж, якщо вони укладуть договір про те, щоб керівництво цвинтаря наводило лад на могилі, то вони з нами мають підписати угоду”, – пояснила Анджела Ніколаєва, директор історико-культурного заповідника “Кладовища на вулиці Зеленій”.

“Якщо люди побачать змій чи плазунів, то потрібно звертатися до рятувальників за номером “101”, – наголошує Сергій Бабчук, начальник сектору зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю управління ДСНС у Чернівецькій області.

Нагадаємо, на Буковині 60-річна жінка потрапила у реанімацію через укус змії.