Цей день в історії: дивне пророцтво архітектору та поява в Україні «не московського» часу

11 Червня 2018 08:58

мЦей день в історії: дивне пророцтво архітектору та поява в Україні «не московського» часу

1742 – американець Бенджамін Франклін винайшов кухонну плиту.

1858 – в Санкт-Петербурзі освятили Ісаакіївський собор. Ісаакіївський собор — найбільший православний храм Санкт-Петербурга. Має статус музею. Названий на честь святого Ісаакія Далматського. Будівництвом особисто займався імператор Микола I. У зв’язку з тим, що Ісаакіївський собор будувався надзвичайно довго, в Петербурзі ходили чутки про навмисну затримку будівництва, оскільки головному архітекторові Ісаакіївського собору, Огюсту Монферрану, було проречено, що він буде живий доти, поки будується собор. Можливо, це випадковий збіг, але через місяць після закінчення будівництва Ісаакіївського собору, що став справою всього життя архітектора, Огюст Монферран помер.

Цей день в історії: дивне пророцтво архітектору та поява в Україні «не московського» часу

1888 – у Києві на Софійській площі в рамках святкування 900-річчя прийняття християнства відкрито пам’ятник Богдану Хмельницькому. Ідея створення пам’ятника виникла серед громадськості з ініціативи історика, професора Київського університету Миколи Костомарова у 1840-х роках.

1889 – Джон Перді і Джеймс Садгвар з Вашингтона винайшли складаний стілець.

1990 – Верховна Рада запровадили новий порядок обчислення часу – відтоді в Україні час на одну годину відрізняється від московського поясу.