Україна в очікуванні нового траншу МВФ: залишаються три “якщо”

13 Червня 2018 09:40

В уряді взялися терміново виконувати всі умови для продовження програми кредитування

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Після відставки міністра фінансів Олександра Данилюка питання про продовження співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями встало на порядку денному з новою силою. Як писав сайт “Сегодня”, на думку експертів, відставка Данилюка могла бути вкрай негативно сприйнята західними партнерами України і зменшила б і без того примарні шанси України на новий кредит. Примарні, на думку експертів, тому, що ми так і не виконали умови для подальшого кредитування. Ну, а без зовнішніх запозичень нам прогнозують фактично нову кризу: секвестр українського бюджету, девальвацію гривні, гіперінфляцію і різке зубожіння населення.

Однак в останні дні ситуація з виконанням умов МВФ начебто зрушила з мертвої точки. По-перше, звільнивши Данилюка, Верховна Рада в той же день прийняла нарешті закон про Антикорупційний суд. А по-друге, представники української влади зробили ряд заяв, які дозволяють вірити в те, що проблема з кредитуванням може вирішитися позитивно.

Конфлікт прискорив до дій?

Закон про Антикорупційний суді був, схоже, найбільш принциповим моментом для міжнародних партнерів України. Принаймні саме цю умову в МВФ завжди називали в першу чергу, говорячи про можливе продовження співпраці з Україною.

“Ми як і раніше сподіваємося завершити четвертий огляд програми МВФ для України. Однак ми вважаємо, що значний прогрес повинен бути досягнутий відразу на декількох фронтах. Проблемні питання стосуються енергетичного сектора, фіскальної політики та прийняття закону, який встановлює сильний і незалежний суд по боротьбі з корупцією. Останнє має вирішальне значення”, – заявив, наприклад, на прес-брифінгу в середині травня директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс.

Причому в МВФ наполягали, щоб закон був прийнятий саме з тими положеннями, які були рекомендовані Венеціанською комісією. У той же час законопроект, поданий в Раду президентом, на думку МВФ і Світового банку далеко не повністю відповідав цим рекомендаціям.

В Адміністрації президента стверджували, що в законопроекті враховані рекомендації Венеціанської комісії. У той же час перед другим голосуванням документ зазнав значних змін. Правки вносилися буквально до останнього моменту. Чи вдалося в результаті добитися того варіанту, який влаштовує Захід – стане зрозуміло після того, як підсумковий документ проаналізує Венеціанська комісія. З боку українських експертів лунають як позитивні відгуки про прийнятий закон, так і досить критичні – і саме щодо відповідності рекомендаціям Венеціанської комісії. Зокрема, критики звертають увагу, що Верховний суд, швидше за все, буде мати право скасовувати рішення Антикорупційного суду, згідно з останньою версією документа. Втім, остаточний текст закону на сайті ВР поки не опублікований.

11 червня президент підписав закон “Про Антикорупційний суд”. Тепер слово за Венеціанською комісією.

Якщо вірити заявам…

Ще один “боржок” України перед західними партнерами – питання врегулювання цін на газ для населення. Як повідомлялося, Україна повинна була ще з квітня 2017 року регулярно переглядати тарифи, приводячи їх у відповідність з ринковими цінами. Однак в уряді постійно відкладали виконання цієї обіцянки, пояснюючи свою позицію тим, що багатьом українцям буде не під силу платити за високими тарифами.

У МВФ, до слова, і не вимагають однакових “драконівських” тарифів для всіх. На тому ж прес-брифінгу в травні, який вже згадувався, директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс сказав так: “Важливо, щоб ціни на газ визначалися ринком відповідно до реформ, прийнятих в 2016 році. Однак ми також вважаємо дуже важливим, щоб малозабезпечені та вразливі домогосподарства були повністю захищені від підвищення цін на газ за допомогою нинішньої системи соціальної підтримки”.

В останні дні з боку уряду стали звучати обнадійливі заяви і по цій темі. Так, глава Нацбанку Яків Смолій визнав, що “піднімати тарифи на газ перед виборами ніхто не погоджується”. Але повідомив, що “Нафтогаз” запропонував МВФ варіант, який передбачає, що ціни на газ стануть однаковими для всіх, однак малозабезпеченим різниця компенсуватиметься з бюджету.

Раніше фінансові партнери України висували умову, щоб підвищення розміру компенсацій не привело до підвищення бюджетних витрат. Глава Нацбанку уточнив, що нова пропозиція НАК передбачає також зменшення обсягів споживання газу, що дозволить економити бюджетні кошти і уникнути додаткових витрат.

“Вони запропонували зменшити норму споживання газу, що дозволить частину коштів економити і з цих грошей виплачувати компенсації малозабезпеченим. Така модель не відразу була схвально сприйнята МВФ, але в кінці кінців її визнали прийнятною для продовження переговорів”, – розповів Смолій.

Нова проблема у відносинах з МВФ

А ось з виконанням третьої умови МВФ для отримання кредиту, про який раніше говорилося найменше, може виникнути проблема. Йдеться про дотримання домовленостей у фіскальній політиці. Раніше, говорячи про фіскальну політику, мали на увазі збалансованість бюджету, приватизацію, підвищення зарплат відповідно до зростання продуктивності, податкову реформу і т.д. Однак у зв’язку зі звільненням Олександра Данилюка намітилися нові зміни в цій сфері, і невідомо, чи до душі вони припадуть МВФ.

Як ми писали, каменем спотикання між міністром фінансів і Кабміном стало питання підпорядкування Державної фіскальної служби, митниці та інших “грошових” служб. Данилюк вимагав передачі функцій контролю Міністерству фінансів, в Кабміні ж захотіли залишити їх під контролем держсекретаря, тобто, фактично, в безпосередній сфері впливу прем’єр-міністра.

І ось саме ці зміни – а не звільнення конкретного міністра – змусили МВФ зробити заяву. Буквально на наступний день після звільнення міністра директор прес-офісу МВФ Джеррі Райс заявив: “Ми не коментуємо кадрові питання щодо окремих персоналій. Але ми висловлюємо стурбованість щодо можливих змін інституційної ролі Міністерства фінансів”.

Далі офіційний представник МВФ досить однозначно сформулював позицію фінансової організації: “На наш погляд, Міністерство фінансів повинно зберігати свою провідну роль у фіскальній політиці“.

Як збираються реагувати на таке “побажання” МВФ в Кабміні, поки не відомо.

Кредити по осені рахують

Раніше екс-міністр фінансів Олександр Данилюк казав, що домовитися про п’ятий транш Україні необхідно в червні. Інакше, з урахуванням тривалості процедури виділення грошей, ми не встигнемо отримати кошти, необхідні для виплат по кредитах в цьому році.

Нова в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова переконана, що Україна отримає черговий транш цієї осені. А ось глава Нацбанку Яків Смолій з інтервалом в декілька днів заявив, що Україна отримає гроші “до осені” і що отримає їх “в цьому році”.

Глава НБУ повідомив, що місія МВФ приїде, коли будуть вирішені питання з цінами на газ і збалансованістю бюджету. Це за умови, що прийнятий закон про Антикорупційний суд влаштує Венеціанську комісію і МВФ.

Що стосується збалансованості бюджету, Оксана Маркарова висловила надію, що цю вимогу вдасться забезпечити без “драматичних скорочень за доходами і фінансуванням”. Хоча не виключила, що деякі програми можуть бути переглянуті. Більш предметно бюджетні питання в уряді повинні розглядати на наступному тижні.