Цей день в історії: де в Європі з’явилися перші пенсії

22 Червня 2018 09:06

Цей день в історії: де в Європі з’явилися перші пенсії

1675 – у Гринвічі, під Лондоном, королем Англії Чарльзом ІІ засновано Королівську обсерваторію. Меридіан, що проходив через оберваторію, був прийнятий англійськими моряками за нульовий, але лише в кінці 19-го століття це стало міжнародною нормою – до того за нульовий меридіан приймали меридіан порту відбуття.

1889– Прусія першою в Європі ввела пенсії по старості.

1941 – німецькі війська без оголошення війни напали на Радянський Союз. Почалася Велика Вітчизняна війна. Загальні людські втрати СРСР, за різними оцінками, склали 20-27 млн. осіб. Серед військовослужбовців втрати склали 6,8 млн. загиблими і 4,4 млн. такими, що потрапили в полон або зникли безвісті. Україна втратила від 8 мільйонів громадян. 2,3 млн. українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково були зруйновані понад 700 міст і 28 тис. сіл, унаслідок чого безпритульними залишилися близько 10 млн. осіб. Повністю чи частково були знищені понад 16 тис. промислових підприємств. Підраховано, що загальні збитки економіки України у війні сягнули 40 %.

1942 – у Києві відбувся так званий “матч смерті” між футболістами київського “Динамо” і німецького “Люфтваффе” (кияни виграли з рахунком 5:3).