Реформа мережі закладів охорони здоров’я

6 Квітня 2017 13:56

Буковинські лікарі розповіли, як працюватимуть госпітальні округиВ Чернівецькій області створять три госпітальні округи – західний, центральний та східний.

Західний госпітальний округ сформують Вижницький, Глибоцький, Путильський, Сторожинецький райони з центром у місті Сторожинець.
До Центрального увійдуть місто Чернівці, Герцаївський, Заставнівський та Кіцманський райони з центром у Чернівцях.

Східний буде утворений із Хотинського, Новоселицького, Кельменецького, Сокирянського районів та міста Новодністровськ з центром у Хотині.
Згідно з реформою, складні операції, спеціалізована терапія, послуги вузькопрофільних спеціалістів буде сконцентрована в центральній лікарні госпітального округу. Вона матиме відповідних фахівців і необхідне обладнання.

Ті центральні районні лікарні, які не стануть центрами госпітального округу, отримають статус лікарень планового або відновлювального лікування.
Реформа мережі закладів охорони здоров’я, як запевняють у міністерстві, не передбачає скорочення лікарень чи лікарів.

Що кажуть лікарі?

“Докуплять обладнання та збільшать автопарк”
Ростислав МОТРИНЮК, головний лікар Хотинської райлікарні:
– Враховуючи новий статус закладу як центральної лікарні в госпітальному окрузі, у лікарні покращимо матеріально-технічний стан.
Зокрема деяке обладнання, яким ми наразі користуємося, ще радянських часів. Тому лікарня потребує нового обладнання. Ймовірно, буде збільшено автопарк. Щодо лікарських посад, то не виключаю, що медичних ставок у лікарні стане більше.

“Госпіталізація – до одного тижня”
Василь МІСЕВИЧ, головний лікар Кіцманської райлікарні:
– Ми рухаємося до європейських методів лікування.
Стаціонарне лікування триватиме чотири-п’ять днів. Водночас зменшення перебування хворого на лікарняному ліжку збільшить затрати на саме лікування. Попереду ще дуже багато копіткої роботи.