Для Буковини закуплять нову інноваційну антиретровірусну терапію

22 Січня 2017 18:14

5b2011f594b754fa6d02b5024ec51450_M

За інформацією т. в. о. головного лікаря Чернівецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Володимира Мочульського, впродовж 2017 року область отримуватиме фінансову підтримку щодо забезпечення препаратами антиретровірусної терапії відразу з декількох джерел.

– Джерел, з яких поступатиме фінансування на придбання медикаментів для лікування ВІЛ/СНІДу впродовж 2017 року, стане більше. Зокрема до боротьби зі СНІДом в Україні нещодавно долучились США за рахунок Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІДом (PEPFAR). За американські кошти зможемо охопити терапією 50 вперше діагностованих ВІЛ-інфікованих, що в середньому складає половину від загальної кількості нововиявлених. Крім того, свої програми щодо боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією в Україні надалі продовжує і Глобальний фонд, за кошти якого антиретровірусним лікуванням наразі забезпечені 114 буковинців, – пояснює Володимир Миколайович.

Також, як відзначає фахівець, цьогоріч на придбання АРТ передбачено суттєве збільшення фінансування з Державного бюджету.

– Торік влітку подали від Центру заявку до Міністерства охорони здоров’я на закупівлю антиретровірусних препаратів на 700 тисяч гривень. Восени для нашої області збільшили квоту на придбання АРТ до 1 мільйона 700 тисяч гривень. На цю суму замовили ліки для пацієнтів, які вже перебувають на обліку і безперервно приймали певні схеми препаратів, та запросили декілька інноваційних схем АРТ. Це терапія третього ряду, так звана «схема порятунку». Вона складається з п’яти медпрепаратів, три з яких абсолютно нові. Досі їх не використовували для лікування мешканців Буковини. Наразі тільки одна дитина, переселена в область з Донецька, отримує цю терапію, призначену ще до її переїзду, – каже В. Мочульський.

Порівняно з примітивною схемою лікування, котру отримують вперше виявленні ВІЛ-інфіковані, нові препарати коштують майже у 20 разів дорожче. Проте, як зосереджує увагу керівник Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом, основна особливість полягає у їх дії.

– Необхідність у використанні нових дороговартісних препаратів зумовлена тим, що деяким пацієнтам з різних причин (вірусна чи імунологічна неефективність, індивідуальна непереносимість, перерви в прийомі препаратів тощо) не підходить жодна з досі використовуваних в області схем лікування. Це говорить про можливу мутацію вірусу до наявних препаратів. Тож змушені застосовувати нові більш дієві ліки, – додає фахівець.

Джерело: bukpravda.cv.ua