Як КНДР і Південна Корея намагаються використовувати Олімпіаду в політичній грі

14 Лютого 2018 22:49

Сестра Кім Чен Ина Кім Йо Чжон передала президентові Південної Кореї Мун Чже Іну запрошення брата відвідати КНДР

На тлі зимових Олімпійських ігор у південнокорейському Пхенчхані відбулася історична зустріч сестри Кім Чен Ина з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном. До цього востаннє члени правлячої в КНДР сім’ї Кімів бували в Південній Кореї на початку 1950-х років.

НВ розповідає, як Південна Корея і КНДР використовують Олімпійські ігри в грі політичної.

Зустріч президента КНДР і сестри Кім Чен Ина

8 лютого стало відомо про майбутню зустріч президента Південної Кореї Мун Чже Іна і сестри Кім Чен Ина Кім Йо Чжон, яка увійшла до складу північнокорейської олімпійської делегації.

Кім Йо Чжон останнім часом стала стрімко підійматися ієрархічними сходами в КНДР. Як вважають деякі експерти, зараз вона очолює відділ в ЦК Трудової партії Кореї, який контролює держбезпеку, поліцію та прокуратуру.

9 лютого Кім Йо Чжон прибула в Південну Корею – її приїзд транслювали в прямому ефірі на південнокорейському телебаченні. Вона провела коротку зустріч з південнокорейськими чиновниками, в тому числі з міністром об’єднання, після чого її відвезли в чорному лімузині на швидкісний поїзд до Пхьончхана. Заради північнокорейської делегації було вжито безпрецедентних заходів безпеки.

9 лютого Мун Чже Ін зустрівся з формальним главою КНДР Кім Ен Намом, який очолює північнокорейську делегацію на зимових Олімпійських іграх. Незадовго до цієї зустрічі ЗМІ писали, що вона може стати “розчаруванням”, якщо Кім Ен Нам виявиться найбільш важливим членом делегації, оскільки не зовсім зрозуміла реальна політична влада і роль, яку він відіграє в КНДР.

Але, судячи з усього, Кім Ен Нам очолював делегацію лише формально. 10 лютого Мун Чже Ін зустрівся з сестрою Кім Чен Ина. Саме Кім Йо Чжон передала південнокорейському президенту запрошення від свого брата – відвідати Пхеньян “якомога швидше”. Кім Чен Ин запропонував приурочити цей візит до проведення третього міжкорейського саміту. Попередній міжкорейський саміт відбувся в 2007 році в Пхеньяні. Тоді на зустріч з Кім Чен Іром приїжджав південнокорейський президент Но Му Хен.

У відповідь Мун Чже Ін заявив, що може прийняти запрошення.

“Давайте зробимо це можливим, створивши необхідні умови в майбутньому”, – сказав він.

Військовий парад у КНДР напередодні Олімпіади

8 лютого, за день до відкриття зимової Олімпіади, в північнокорейському Пхеньяні на площі Кім Ір Сена відбувся військовий парад на честь 70-річчя Корейської народної армії. На параді був присутній лідер КНДР Кім Чен Ин разом з дружиною.

У своїй промові Кім Чен Ин сказав, що парад відзначає появу Північної Кореї як “глобальної військової держави”, незважаючи на “гірші санкції”.

Він закликав своїх військових підтримувати високий рівень бойової готовності проти Сполучених Штатів і їхніх “союзників”, аби вони “не змогли обмежувати святу гідність і автономію республіки”.

При цьому протягом 40 років день заснування Корейської народної армії відзначався 25 квітня, хоча офіційно збройні сили КНДР були засновані 8 лютого 1948 року. Цього року, коли святкується 70 років з дня заснування Корейської армії, парад перенесли на 8 лютого.

Інші країни розкритикували рішення влади КНДР призначити військовий парад на день перед відкриттям Олімпіади, на час якої ООН закликає всіх до перемир’я. У відповідь на це Пхеньян заявив, що ніхто не має права вказувати, коли КНДР може проводити паради.

Кроки назустріч КНДР і їх оцінка Кім Чен Ином

9 лютого стало відомо, що Рада Безпеки ООН дозволив тимчасово скасувати санкції стосовно голови спортивного комітету КНДР Чхве Хві, щоб він міг відвідати олімпіаду в складі північнокорейської делегації.

У той же час МЗС Південної Кореї заявив, що скасування санкцій носить тимчасовий характер.

Чхве Хви був внесений до списку санкцій, що має на увазі заборону на виїзд з країни, рішенням Радбезу ООН в червні 2017 року. Тоді чиновник був заступником начальника Відділу агітації та пропаганди ЦК Трудової партії Кореї (ТПК). Потім його на цій посаді замінила Кім Йо Чжон – сестра корейського лідера Кім Чен Ина. Кім Йо Чжон перебуває під санкціями США через звинувачення в порушенні прав людини, але в чорному списку Ради Безпеки ООН її немає.

11 лютого старший член Міжнародного олімпійського комітету від США Анджела Руджеро запропонувала висунути на Нобелівську премію миру об’єднану жіночу збірну КНДР і Південної Кореї з хокею, яка виступила на Олімпійських іграх.

“Мені б дуже хотілося, щоб команда отримала Нобелівську премію миру. Серйозно, команда. Як щось, що символізує жертву, на яку вони пішли заради цих змагань”, – сказала Руджеро.

Створити об’єднану команду з хокею запропонувала Південна Корея в рамках врегулювання ситуації на Корейському півострові і налагодження відносин з КНДР.

На церемонії відкриття збірні обох країн пройшли під одним прапором. Прапор несли двоє людей – одна з Південної Кореї, а друга з КНДР.

Всього в Олімпіаді, яка проходить в південнокорейському Пхьончхані, беруть участь 22 північнокорейських спортсмени і 230 черлідерок.

13 лютого Кім Чен Ин заявив, що задоволений візитом північнокорейської делегації до Республіки Корея і наголосив на важливості “теплого клімату примирення і діалогу” між Північчю та Півднем, а також необхідність продовження переговорів.

Кім Чен Ин позує разом з членами олімпійської делегації КНДР, яка повернулася з Південної Кореї, 12 лютого 2018 года/Фото: EPA

Він також назвав “дуже захопливими” дії влади Південної Кореї, спрямовані на забезпечення контактів з делегатами з КНДР.

А 14 лютого стало відомо, що Південна Корея покриє витрати КНДР, пов’язані з участю Пхеньяна в зимових Олімпійських іграх.

Сеул оплатить витрати КНДР в розмірі 2,64 мільйона доларів з бюджету Ради про співпрацю з Північчю.

Зокрема, буде оплачено витрати, пов’язані з перебуванням в Пхьончхані північнокорейських артистів, уболівальників і демонстраційної команди, що складається з понад 300 тхеквондистів.

На оплату витрат, пов’язаних з нещодавнім візитом високопосадової делегації з КНДР, в яку, зокрема, увійшла сестра північнокорейського лідера Кім Чен Ина, буде виділено додаткову суму.

Витрати, пов’язані безпосередньо з участю в іграх 22 північнокорейських атлетів, оплатить Міжнародний олімпійський комітет.

Чи сплатить Сеул участь КНДР в Паралімпіаді буде вирішуватися на окремому засіданні.

Скептицизм США

США поставилися до потепління відносин між КНДР і Південною Кореєю скептично.

Ще 9 січня прес-секретар Держдепартаменту США Хізер Нойерт заявила, що в американському зовнішньополітичному відомстві вітають рішення спортсменів з Північної Кореї відвідати зимову Олімпіаду в Пхьончхані. Але додала, що США продовжують консультації з представниками Південної Кореї, щоб виступи на Олімпіаді не порушили санкції ООН проти КНДР .

А 18 січня постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі висловила думку, що за допомогою переговорів про участь у зимовій Олімпіаді-2018 Північна Корея намагається відвернути увагу від своїх дій.

8 лютого високопосадовець міністерства закордонних справ КНДР заявив, що представники делегації Північної Кореї не планують зустрічатися в Пхьончхані з делегацією США.

“Ми чітко вказуємо, що ми не готові зустрічатися з американською стороною під час нашого візиту до Південної Кореї”, – сказав він.

Чиновник підкреслив, що Північна Корея “ніколи не випрошувала діалогу з США і це не зміниться в майбутньому”.

Він додав, що офіційна делегація КНДР під час візиту на Олімпіаду планує відсвяткувати спортивну подію, а не використовувати її як політичний майданчик.

Церемонія відкриття зимових Олімпійських ігор у південнокорейському Пхеьончхані 9 лютого 2018 року. Ліворуч у першому ряді віце-президент США Майкл Пенс, праворуч від нього – прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, за ними стоять формальний глава КНДР Кім Ен Нам (другий зліва), поруч з ним – сестра Кім Чен Ина Кім Йо Чжон (друга праворуч)/Фото: EPA

11 лютого віце-президент США Майк Пенс не виключив можливості проведення переговорів між керівництвом Північної Кореї та США. У той же час він підкреслив, що необхідно продовжувати тиснути на владу Північної Кореї.

“Справа в тому, що тиск не буде припинено, поки вони не почнуть дії, які альянс визнає значущим кроком у бік денуклеаризації. Таким чином, кампанія максимального тиску продовжиться і буде посилюватися. Але якщо ви хочете поговорити, ми поговоримо”, – заявив Пенс.

А 12 лютого міністр оборони США Джеймс Меттіс висловив сумнів у тому, що намічене потепління відносин між Південною Кореєю і КНДР може тривати і після закінчення Олімпіади.

Меттіс нагадав, що на військовому параді в Пхеньяні, присвяченому 70-й річниці утворення армії, були продемонстровані балістичні ракети.

“Це дивно, якщо він (лідер КНДР Кім Чен Ин – ред.) Дійсно хоче продемонструвати потепління відносин з країною, яку послідовно таврує як американську маріонетку”, – сказав він.

Меттіс зазначив, що не вважає, що потепління відносин між двома Кореями позначиться на американо-південнокорейських зв’язках.

“Я знаю, що хтось вбачає, як вбивається клин у відносини між Південною Кореєю і США. Ніякого клина не існує”, – підкреслив він.

Джерело: nv.ua