Цей день в історії: перше «чортове колесо» та поява вінілових платівок

21 Червня 2018 09:21

Цей день в історії: перше «чортове колесо» та поява вінілових платівок

1893 – на виставці у Чикаго з’явилося перше у світі колесо огляду (“чортове колесо”).

1913 – 18-річна американка Джорджія Бродуїк стала першою жінкою, яка здійснила стрибок із парашутом з літака. Сталося це в небі над Лос-Анджелесом.

1948– фірма грамзапису “Columbia Records” випустила на ринок довгогральні платівки. На кожній стороні можна було записати 23 хвилини музики. У музичній індустрії відбулася справжня революція: на зміну важким і крихким дискам з однією пісенькою прийшли вінілові альбоми.

1971 – розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський відкрив славнозвісну скіфську пектораль. Вага пекторалі — 1140 г; діаметр — понад 30 см. Вважається, що пектораль був виготовлена грецькими майстрами-ювелірами на замовлення знатних скіфів й датується IV ст. до н. е. Композиція пекторалі складається з трьох рівнів. Найнижчий — анімалістичні сцени за участю міфологічних та реалістичних звірів. Середній — флористичні мотиви. Верхній — сцени за участю скіфів та домашніх тварин. Зберігається у Музеї історичних коштовностей України у Києві і належить до Історичного фонду дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння України.