У Чернівцях дешевше померти ніж народитися, або скільки коштують церковні послуги?

30 Березня 2017 14:41

Зростання долара відчутно стало не тільки на продуктах харчування чи побутових потребах, а й послугах церкви. Під такими послугами розуміються церковні таїнства, найпопулярніші з яких вінчання, хрестини та похорон.

Як з’ясував кореспондент 0372.ua, у Чернівцях, кожна церква має свої ціни. Щоб дізнатися, які тарифина християнські обряди,вдаємося до експерименту. В ході опитування взяли участь храми різних релігійних конфесій.

 Найпершим навідуюся в Свято-Духівський кафедральний собор УПЦ (МП), що знаходиться по вул. Головна, 85. Представляюся нареченою і запитую про ціни на вінчання. «Вінчання у нас коштує 400 грн, хрестини – 300, а похорон – 250 грн.», – каже молода дівчина, що продає свічки. «Якщо в мене немає такої суми, чи можна дешевше?», – запитую. «Ну, як то кажуть, ми «входимо» у Вашу ситуацію, можна і знизити ціну». На кінець запитую про релігійну приналежність і кажу, що мій майбутній наречений протестант. У відповідь чую «Ні», вінчання та інші таїнства у цьому храмі представників інших конфесій не здійснюють.

А от в церкві святої Параскеви Сербської УПЦ (КП) за адресою вул. Заньковецької, 24 не залежно від релігійних переконань виконають ваші побажання. «У вас дуже архітектурна церква, ми б хотіли у вашому храмі «взяти» шлюб, мій майбутній чоловік – католик, а я – православна. Чи можна обвінчатися , скільки це коштуватиме?», – запитую. «Попередня пожертва на церкву складає 300 грн., в день шлюбу – 500 грн., ваша релігійна приналежність не має значення, тут вінчають усіх», – пояснюють мені. Тобто шлюб коштує 800 грн?», – уточнюю, – так, в сумі 800 гривень.

В цій церкві виконають усі ваші побажання тільки за дорожчу оплату.

В Соборі Успіння Пресвятої Богородиці, УГКЦ про ціни, зі мною говорити не захотіли. «На запитання, скільки коштує охрестити дитину, в мене одразу запитали про конфесійну приналежність. «У нас такого немає (фіксованої ціни- редакція), ви греко-католик?», – запитують при вході, – ні, я православна, чоловік – католик, хочемо охрестити у вас дитину. «Ідіть до тієї церкви, куди ходите ви, бо ми хрестимо у себе, а потім у інших церквах перехрещують, а то є великий гріх», – зазначили жіночка.

Найбільшою популярністю користується храм Трьох Святителів УПЦ (КП), що знаходиться за адресою вул. Коцюбинського, 2. Жінкка в церковній касі повідомила, що потрібно записуватися заздалегідь. «Ви знаєте коли ви хочете, бо в нас навіть на серпень вже записано», – зазначила вона і озвучила суму за вінчання в розмірі 1200 гривень. «Визначайтесь з датою, даю вам шлюбний листок, тут є все як потрібно підготуватися до шлюбу», – порекомендували мені. Натомість, в шлюбному листку, серед традиційних приготувань (сповідь, розмова із священником) перший пункт– бути членами церкви.

Чому така висока ціна та куди витрачають кошти із пожертви вірян, з’ясовую в кандидата богословських та історичних наук, протоієрея Миколи Лагодича.

«Перш за все, ми повинні пам’ятати, що Церква – це не культова споруда, а суспільна інституція – зібрання віруючих.  За утримання храмів громади оплачують комунальні послуги за світло, воду та інше. Свій бюджет Церква формує із коштів, які жертвують віряни. За церковними правилами кожний віруючий зобов’язаний жертвувати на церковну громаду десятину зі свого доходу, але цього правила більшість не дотримується. Внаслідок цього, сьогодні кожна церковна громада пропонує своїм вірним вносити фіксовану суму пожертв за звершення таїнств, тому ціни на них в храмах відрізняються », аргументує протоієрей Миколай.

Також священнослужитель розповів, що у Чернівцях є церковні громади де здійснють церковні таїнства зовсім безкоштовно. «Однак, в ті церкви люди йдуть неохоче, бо вони звершують своє служіння в невеликих храмах або в пристосованих приміщеннях. Нині люди хочуть щоб вінчання чи хрещення проходили в красивих архітектурних спорудах, щоб співав хор, а подію можна було б зафіксувати на фото чи відео», – додає отець.

Тому весілля в храмі Трьох Святителів коштує 1200 гривень, половина цих коштів розподіляється з університетом за так зване «архітектурне місце». «Хрещення можна здійснити за 300 грн +150 для університету, а церемонія відспівування в храмі не практикується, якщо «на виїзді» то там хто скільки дасть, фіксованої ціни за похорон нема. Якщо у людини є матеріальні труднощі її духовні потреби також задовільнять безкоштовно в одному із двох нині діючих на території ЧНУ храмів », – підсумував Миколай Лагодич.

 

Чи здійснюється контроль за витрати, запитую в головного спеціаліста з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії в Чернівецькій ОДА Сергія Бухарова.“В Чернівцях немає органів, які б контролювали ціни на церковні послуги, бо церква відділена від держави. Точно сказати, яка вартість обрядів, неможливо, адже чеки ніхто не видає. До бюджету області жодна церковна громада на Буковині, податків не сплачує. Добровільні пожертви прихожан мають віддаватися в церковну касу, де і вирішують на що витрачати ці кошти “- , розповідає Сергій.

І справді, роздрукованого прейскуранта на видному місці, у жодному храмі я не побачила. Служителі церкви тримають його «під рукою» біля каси.

Тому, повінчаєтесь Ви в старовинному соборі чи скромній сільській церкві, вам співатиме архієрейський хор чи звичайний, ви католик або ж православний – справа особиста, проте пам’ятайте: чим більше розкоші, тим дорожчі ціни.